Luik bastenaken luik 2011 - Donderdag 28 juli met de familie afgereisd naar het verre Zuid-Limburg voor een korte vakantie en om op de zaterdag van Luik naar Stavelot en terug te fietsen. De 240 km naar Bastenaken lijkt ons wat ver. Sebastian en Jeltje zitten ook gezellig bij ons op de camping samen met hun splinternieuwe fietsen, waarvan we hier ook nog wel een uitgebreide reportage verwachten. Vrijdags nog een kleine blokje om om de spieren lost te maken. Eerst de Cauberg maar eens en dan via Gulpen en Landsrade weer terug naar de camping in de schaduw van de keutenberg, die we dan ook nog maar even opfietsen. We zijn er helemaal klaar voor.

Zaterdag in de auto naar Luik, onderweg begint het al even te spetteren en er was toch droog en mooi weer voorspeld :(. Auto geparkeerd en de fiets en kleding maar klaargemaakt. Gelukkig kon ik nog wat armstukken van Sebastian lenen, had toch niet echt op dit frisse weertype gerekend. Bij de start ingeschreven en nadat mijn neef Gretienus en zijn maat René ook zijn gearriveerd gaan we van start. Na het vertrek uit Luik begint het steeds meer te regenen. Het water staat al snel een paar centimeter in de fietsschoentjes. Mede vanwege het weer besluiten Jeltje en Sebastian maar om de 130 km te gaan doen. Ik rijd zelf door met Gretienus en René hoewel we ook wel er aan denken om het voorbeeld te volgen van diverse groepjes fietsers om weer terug te gaan, gelukkig wordt het na de eerste uurtjes geleidelijk droger al blijft het koud. Halverwege komen we bij de Wanne, ook al lastig waarboven we een stop hebben. Daarna in de afdaling naar Stavelot, hier aangekomen is het echter gelijk scherp rechts en omhoog. Na de eerste meters toch maar weer naar beneden om noch wat tandjes naar beneden te kunnen schakelen. Achteraf blijkt dit de Stockeu te zijn, gaat zeker niet mijn favoriet worden, maar gelukkig ben ik niet de enige die dit een lastig ding vindt.


Gelukkig komt Gretienus af en toe terug gereden om ons aan te moedigen (wachten wordt ie maar koud van). Via de bar slechte, glooiende ardennenwegen weer terug richting Luik waar natuurlijk de Redoute nog wacht. Onderweg Sebastian ff geSMSt. Die zitten inmiddels een dik uur voor ons. Dat valt me echt mee, had me erop voorbereid dat ik een heel stuk zou moeten lopen. Ik begin lekker rustig en kan eigenlijk vrij makkelijk doorfietsen tot voorbij het stuk naast de snelweg. Daar maar even wat vocht bijgetankt en even naar de muur gekeken waar je hier tegenop kijkt. Maar op de fiets valt het eigenlijk best mee, maar na de bocht krijg je toch wel een heel steil rotstukje. Vanwege mijn liesblessure toch maar even afgestapt en deze 30 meter gelopen, vervolgens weer opgestapt en naar de top gereden. Hier lopen wel weer meer mensen, maar met al die mensen boven en het risico dat je wordt gefotografeerd terwijl je niet op de fiets zit rijd ik toch maar door naar de top. Nou alleen noch maar even naar de finish. Na vlot richting Luik te zijn gefietst is mijn tankje wel leeg, mijn eten was iets te snel op, en van de appel op de redoute krijg je ook niet zoveel energie meer. Maar het is ook niet verkeerd om in Luik, waar geen fietspaden zijn en automobilisten geen rekening houden met fietsers wat rustig aan te doen. Is echt een mirakel dat 3.000 nederlanders, die weer geen rekening houden met het overige verkeer hier heelhuids doorheen komen. Heelhuids bereiken we gelukkig allemaal de finish, ondanks het weer en de kwaliteit van het wegdek vond ik het een hele belevenis.